El Encin er ikke som de andre

[mp_row]
[mp_span col=”12″]
madrid15-287199Challenge Tour spillerne bliver udfordret på El Encin i denne uge, og det er en noget anderledes udfordring end de er vant til.
Som i 2013 spilles Challenge de Madrid på El Encin Golf Hotel, der i 2011 var vært for Europa Tour turneringen Bankia Madrid Masters.
Banen åbnede i april 2011, og er designet af von Hagge, Smelek & Baril med Rick Baril i spidsen. Han er i Danmark kendt for at være arkitekten bag Stensballegaard Golf i Horsens og Lyngbygaard Golf i Aarhus. Man begyndte at anlægge banen i 2009, og området var helt fladt inden golfbanen blev anlagt, så alt er skabt af ingenting.
– Det er en ny bane, så spillerne fik blot en forsmag af, hvordan banen er, når den har udviklet sig, sagde Rick Baril til Teetime op til Bankia Masters 2011.
Brede fairways og meget store kuperede greens
Intentionen har været at skabe en bane, hvor strategien ikke er givet på forhånd – heller ikke for pro’erne, så de blev udfordret mere end normalt, hvor det oftest er givet, hvor på fairway man helst vil ligge.
Der er brede fairways og store greens, men skal man score lavt, skal man lande de rigtige steder på greens. Greens er meget kuperede og lunefulde i en sådan grad, at det er sjældent set.
– Greens er dramatiske men spilbare, og de er absolut ikke hvad tourspillerne er vant til. Vi vidste, at der ville være spillere, som brokkede sig over greens. Ved approachslag kan man være heldig eller uheldig, og det vil være uvant for pro’er der er vant til perfekte forhold. Men hvad er golf uden tilfældigheder, skæbnen, held og måske endda uheld, sagde Rick Baril.
Banen er op til 6.893 meter lang, men det er ikke arkitektens hensigt, at der skal spilles fra alle de bagerste teesteder. Da Europa Touren spillede der, målte par-3 hullet 5. f.eks. 193 meter den ene dag og 135 meter en anden.
– Hvis greens var 100 år gamle eller på en links bane ville man synes, at de var charmerende, excentriske og spændende. Det er sjovt at se spillerne bekymre sig over nogle slag, siger Rick Baril.
– Greens er som St. Andrews og Augusta National
Paul McGinley var én af de Europa Tour spillere, som i 2011 var kritisk overfor greens, men i hans kritik lå samtidig en ros og anerkendelse:
– Jeg ville ikke designe en bane som denne, da greens er for kuperede. Men de er meget lig det, man ser på St. Andrews og Augusta National, og de betragtes som mesterværker, så hvem har ret, og hvem tager fejl, sagde Paul McGinley.
Samme reaktion på Les Bordes og Le Golf National
Rick Baril har i mange år været von Hagge, Smelek & Barils mand i Europa, hvor han har været dybt involveret i designet af alle deres baner bl.a. Les Bordes, som flere gange er kåret til den bedste bane på kontinental Europa og Le Golf National, der i 2018 skal være vært for Ryder Cup.
– Reaktionerne på El Encin minder meget om den måde, Les Bordes blev modtaget på og i mindre grad Le Golf National. Begge var kontroversielle på grund af deres finurlige og unikke karakter. Begge er de nu anerkendt som gode baner, og jeg er forhåbningsfuld for, at El Encin vil blive det samme, sagde Rick Baril, der hellere vil tegne en bane som fremkalder følelser end en bane der er kedelig og ligegyldig.
Challenge de Madrid, leaderboard
[/mp_span]
[/mp_row]