Irske links eventyr del 2

Ballybunion Golf Club - mediumI oktober 2013 fik jeg fornøjelsen af, at besøge fire af Irlands omkring 53 linksbaner. Alle fire er beliggende nær hovedstaden Dublin. I en tidligere artikel – Irske linkseventyr del 1 – er beskrevet to af de fire baner som blev besøgt. Her får du del 2, med beskrivelse af besøg på de to andre baner.
The Island Golf Club
Dette anlæg er igen en af de rigtigt gamle, dateret til 1890, beliggende på en halvø ved Donabate og (naturligvis) lige ved siden af Donabate Golf Club. Når man spiller banen kigger man ind over sundet til byen Malahaide. I gamle dage var der bådfart fra Malahaide til golfbanen, det var langt hurtigere end hestevogn rundt om fjorden.
Når man skal ud til banen på halvøen, kører man på en vej hvor man siger til sig selv, at nu må der bare ikke komme nogen modkørende. Vejen er smal som en cykelsti og to biler kan umuligt passerer hinanden. Heldigvis kom der ikke nogen og jeg kunne kort efter nyde synet af det flotte klubhus, der ligger på højeste punkt i området, så man kan se det meste af de sidste ni huller fra restauranten.
Første hul på The Island er 387 meter par 4 hul, med en rimelig bred fairway, der dog er pakket næsten majestætisk ind i kæmpe klitter på begge sider. Et smukt og dramatisk åbningshul og man er aldrig i tvivl om, at man spiller linksgolf.
Solen bagte på en sen septemberdag og selv med en god brise, var det sensommeragtigt og knap 20 grader. Parkbaner kan være utroligt smukke, men det kan linksbaner også, på sin helt egen måde. Den ro der følger med når man spiller golf og samtidig går i pagt med naturen og eneste lyde er fuglekvidder og havets uophørlige brusen, er næsten terapeutisk.
Efter en berigende eftermiddag med god golf i fantastiske omgivelser, kom jeg ret hurtigt ned på jorden, da jeg fik serveret min Clubhouse ‘Burger’ i klubhuset bagefter. Ingen brød til en burger? Til gengæld masser af ’chips’, som pommes friter hedder på de kanter, og lidt ’salat’ ved siden af. Burgeren var ikke pengene værd, men det var den generelt smalle og udfordrerne bane, som dog koster helt op til €125 for et besøg.
Regn og blæst
Den sidste runde foregik på St. Anne’s Golf Club. Banen ligger på Bull Island, en smal tange der ligger inde i bugten tæt ved Dublins havn. Man kører fra ’fastlandet’ ud til øen via en dæmning. St. Anne’s ligger på den nordlige del af tangen, mens Royal Dublin ligger på den sydlige del. Næsten hele øen er dækket af de 36 golfhuller.
St. Anne’s stammer fra 1921, men de første mange år var der kun ni huller. For ca. tyve år siden havde man inddæmmet nyt land og man begyndte at udvide. I 2003 var der 18 huller og man gennemgik hele banen med en stor renovation og fik samtidig det flotte nye klubhus, der ligger som imponerende centrum for anlægget.
Der er ikke nogen drivingrange, blot et mindre område hvor man kan slå med de korte jern – med egne bolde. Banen er flad og ret kompakt og da det samtidig blev en dag hvor det var rigtigt linksvejr, altså silende regn og frisk vind, var der ofte besøg på forkerte fairways. Der er rough og gorsebuske, men bolden var næsten altid til at finde.
Par er 71 og længden 5728 meter. På papiret ikke lang, men i regn og blæst føltes den meget lang. Trods kompaktheden er fairways ret brede, dog beskyttet af bunkers. På en dag med silende regn, var det imponerende at se, hvor godt en linksbane dræner. Enkelte steder samlede sig lidt vandpytter, men ikke på de generelt små greens, der i øvrigt var glimrende, akkurat som på de øvrige tre baner.
Regn og blæst skal man altid kalkulere med, hvis man tager på golftur til Irland, eller Storbritannien for den sags skyld. Og man har vel ikke prøvet at spille rigtig ’urgolf’ før man har prøvet en linksbane i blæst og regn? Jeg fik så sat det flueben den dag og så meget desto bedre var det, at få et dejligt varmt bad og tørt tøj på, i det store fine omklædningsrum bagefter.
Det er billigt at spille St. Anne’s, prisen er blot €40 (ca. 300 kroner) året rundt mandag til fredag. Lørdag og søndag er banen forbeholdt medlemmerne. Under mit besøg blev jeg dog fortalt, at reglen om kun medlemmer i weekenden, efter ønske fra flere rejsearrangører søges ændret, for netop at kunne betjene flere gæster.
Hvis nogle af læserne af denne artikel har det som mig, nemlig at man bliver lysten på linksgolf når man lige har set timevis af golf fra The Open Championship, så kan sådan en smuttur til Irland anbefales på varmeste. For det første er Dublin kun 110 minutter væk i fly. For det andet er irerne enormt hyggelige og imødekommende mennesker. For det tredje har de noget som vi ikke har; den ene fede linksbane efter den anden. Endelig er prisniveauet lavt hvis man kan finde de rigtige flybilletter hos eksempelvis SAS eller Aer Lingus. Hotellerne er væsentlig billigere end i Danmark og greenfeepriserne er absolut konkurrencedygtige. Sidst men ikke mindst, så har de noget rigtigt godt øl i Irland!
De fire baner jeg besøgte varierede i pris, men ikke meget i golfoplevelse. Alle baner var en fornøjelse og det kan være svært at forstå, hvorfor den ene koster €125 mens en anden kan får for €35. Faktisk var den dyreste bane, The Island, den bane som var i dårligst stand, da jeg besøgte Irland. Det har selvfølgelig noget med historik, traditioner og beliggenhed at gøre, men min pointe er, at tager man turen til Irland, så kan man sagtens finde lokale irske perler for ganske få penge – og for lidt flere kan man forkæle sig selv med baner, hvor der blev spillet golf endnu før bilen var opfundet.
The Island Golf Club
St. Annes Golf Links
Læs også Irske links eventyr – del 1