Hvis man ikke slutter i top-110 på Race to Dubai

AndersHansen_kennemer15-297352Fem danskere kæmper for at slutte i top-110 på Race to Dubai ranglisten, men selv hvis man slutter udenfor, så er det en fordel at være så højt placeret som muligt.
Slutter man lige udenfor top-110, så får man ikke et fuldt Europa Tour kort, men man får adgang til nogle turneringer næste sæson, ligesom man får fuldt kort på Challenge Touren. Derudover er man også direkte kvalificeret til Final Stage af Europa Tourens tourskole, hvorfra top-25 og lige får Europa Tour kortet for næste sæson.
Nedenfor kan der læses mere om de kategorier man får via Career Money List, via Race to Dubai ranglisten samt lidt mere om tourskolen.
— Læs også: Ugens Europa ranglister
I en artikel fredag vil vi beskrive de forskellige scenarier for de danske Europa Tour spillere, men her ser vi først på de overordnede regler med nogle enkelte henvisninger til danskerne.
Læs også artiklen Den svære kamp for at hole tourkortet, hvor der er mere om emnet.
Career Money List
Europa Touren har en redningskrans for succesfulde spillere der slutter udenfor top-110. Det er Career Money List, der er en rangering over, hvor mange penge man har tjent på Europa Touren.
De 40 bedste på Career Money List kan få kategori 11, hvilket er en bedre kategori end dem der får kortet via Challenge Touren. Kategorien giver ikke adgang til alle turneringer, men man kan spille en fuld sæson.
Denne er relevant for Anders Hansen, der pt. er nr. 24 på Career Money List. Søren Hansen er nr. 41, og hvis han kommer tilbage i top-40 i år, så vil han også slutte i top-110.
Modsat på PGA Tour, så er der ingen begrænsning for, hvor mange år man kan bruge denne kategori blot man er i top-40 på Career Money List.
Career Money List, stillingen
Nr. 111 – 125 på Race to Dubai ranglisten
Hvis man slutter lige udenfor top-110, så holder man ikke Europa Tour kortet, men nr. 111 – 125 på Race to Dubai ranglisten får dog kategori 16, der giver adgang til nogle turneringer næste sæson. Kategorien er efter dem som får kortet via Challenge Touren og Tourskolen.
Nr. 111 – 125 er også direkte kvalificeret til Final Stage af tourskolen.
Lee Slattery blev nr. 111 sidste år, og frem til han vandt M2M Russian Open i september, kom han med i 20 turneringer via denne kategori og invitationer.
Nogle af disse spillere vil dog vælge at fokusere på Challenge Touren, hvor de får kategori 6, hvilket er et fuldt kort.
Nr. 126 – 145 på Race to Dubai ranglisten
Spillere der bliver nr. 126 – 147 på Race to Dubai ranglisten får Europa Tour kategori 17, hvilket også giver adgang til nogle turneringer.
De får også et fuldt Challenge Tour kort i kategori 7, og er også direkte kvalificeret til Final Stage af tourskolen.
Nr. 146 – 175 på Race to Dubai ranglisten
Slutter man mellem nr. 145 – 175 på Race to Dubai ranglisten, så får man ikke en Europa Tour kategori, men man får en Challenge Tour kategori 11.
Det er næsten et fuldt kort, da det er kategorien foran dem der kommer op via Satelite Tours som Ecco Touren via Nordic League.
Nr. 175 – på Race to Dubai ranglisten
Hvis man slutter udenfor top-175 på Race to Dubai ranglisten, så er man som sådan uden nogen form for kategori på Europa Touren og Challenge Touren.
Dog kan kategori 15 og 16 medlemmer som Lasse Jensen få et Challenge Tour kort i kategori 16, hvis de har spillet mindst 70 % af de turneringer, som de har haft adgang til i sæsonen og hvis de også deltager i tourskolen.
Kategori 16 på Challenge Touren er den næstlaveste kategori, og vil give adgang til et mindre antal turneringer.
Tourskolen, Second Stage
Alle med en Europa Tour kategori i denne sæson er som minimum kvalificeret til Second Stage af tourskolen, og det er relevant for Lasse Jensen.
Han kan dog også nå at komme direkte med i Final Stage hvis han slutter som nr. 111 – 145 på Race to Dubai ranglisten, hvilket der kan læses mere om nedenfor.
Tourskolen, Final Stage
Nr. 41 – 75 på Career Money List og det seneste ti års vindere på Europa Touren er direkte kvalificeret til Final Stage.
Dermed er Thorbjørn Olesen, Søren Hansen og i øvrigt også Jeppe Pape Huldahl direkte kvalificeret til Final Stage. Det er Mads Topp Vibe-Hastrup også, men han har indstillet sin aktive karriere.
Nr. 111 – 145 på Race to Dubai ranglisten er ligeledes direkte kvalificeret til Final Stage, og det er relevant hvis Lucas Bjerregaard rykker ud af top-110 og hvis Lasse Jensen rykker frem i top-145.
Final Stage spilles på PGA Catalunya Resort i Spanien fra den 14. – 19. november.
Kategorier via Final Stage på tourskolen
Top-25 og lige ved Final Stage af tourskolen får Europa Tour kortet i kategori 15  samt kategori 5 på Challenge Touren.
Alle der klarer cuttet, men ikke slutter i top-25, får Europa Tour kort i kategori 20, hvilket giver adgang til enkelte turneringer og herudover får de kategori 9 på Challenge Touren, hvilket er et fuldt kort.
Dem der deltager i Final Stage, men misser cuttet, får kategori 15 på Challenge Touren, hvilket ikke er et fuldt kort.
Spørgsmål eller bemærkninger
Reglerne er lidt komplicerede, men vi håber, at ovenstående gennemgang giver et overordnet overblik over reglerne og kategorierne.
Hvis der er spørgsmål eller bemærkninger til gennemgangen, er du velkommen til at sende en mail til damgaard@teetime.dk, og fredag vil vi som nævnt beskrive scenarierne for hver enkelt af de otte danskere på Europa Touren.