Belek – Tyrkiets golfmekka

Tyrkiet har i årevis været et af de mest eftertragtede turistmål for de danske charter gæster. Ikke mange har før forbundet Tyrkiet med golf, men en intens satsning fra flere investorer samt den tyrkiske stat, har medført at Tyrkiet for alvor har meldt sig ind i kampen om den voksende golfturisme.
Lykia_Links_golf_course_11Tyrkiet er et stort land med mange indbyggere, men satsningen på golfturisme har de formået at samle på et sted, nærmere bestemt i området Belek som ligger en lille times tid fra Antalya lufthavn. Et område der for bare femten år siden mindede mere om en landsby end om en feriedestination har gennemgået en kæmpe forvandling, og man har svært ved at forestille sig en landsby, når man kører i bus forbi det ene store ressort efter det andet.
Og skulle man blive nervøs med hensyn til udvalget af baner kan jeg med det samme berolige den ivrige golfer, der ynder at spille en ny bane hver dag. Der er hele 14 golfbaner fordelt på ti golfanlæg. Alt sammen i en radius af blot 20 kilometer.
At der virkelig satses på at trække golfturismen til Tyrkiet, kan ses ved bare at kigge på de højt profilerede navne som har bidraget til baneprojekterne. Navne som Ryder Cup kaptajnen Nick Faldo og Colin Montgomerie har allerede sat sit præg med deres imponerende banedesigns, og intet tyder på at de på nogen måde er ved vejs ende. Endnu flere baner er allerede under opbygning og endnu flere er på tegnebrættet. Og med de fordelagtige vejrbetingelser som Tyrkiet nu engang kan lukrere på, er det bare et spørgsmål om tid før banerne er klar til brug. Det siges, at fra det første spadestik på banen tages og til den er klar til spil, går der cirka 18 måneder. En imponerende præstation i sig selv.
De omkringliggende resorts er med til at gøre golfferien helt komplet. Store værelser, lækre barer, restauranter og buffeter, mulighed for anden form for fysisk udfoldelse i form af tennis eller fitness, store poolområder samt en fantastisk venlighed og service gør at man virkelig føler sig velkommen på de store hoteller. Ikke en dum måde at bruge en uges tid eller to i marts på for lige at få pudset formen af inden sæsonen for alvor begynder.
Hvis man tænker på at vil prøve kræfter med banerne i Belek, er det vigtigt at fremhæve at det absolut bedste tidspunkt man kan spille golf på i Tyrkiet er i perioden fra oktober til april måned. I sommermånederne kan temperaturerne nemt snige sig op over de 40 grader hvilket grænser op til det ulidelige på en golfbane.
I højsæsonen ligger temperaturerne på omkring de behagelige 20 grader når solen er fremme. Enhver golfers drøm når man står og skraber frost af ruden søndag morgen i marts inden man starter bilen for at køre ud og spille hjemmebanen med frosthårde fairways og langhårede greens.
I min desværre alt for korte weekend i Belek var jeg selvfølgelig også et smut forbi et par baner som selvfølgelig også skal have nogle ord med på vejen. Jeg var som mange skeptisk over kvalitet og stand af baner inden min ankomst. Men jeg kom hurtigt på andre tanker da jeg ankom den første morgen til Kaya Eagles Golf Clubs flotte klubhus. Jeg havde aftenen før fået at vide at banen var åbnet for spil blot to måneder forinden, så forventningerne var knap så store. Men efter blot tre spillede huller var jeg allerede forelsket i de flotte omgivelser bestående af store opstammede pinjetræer, iøjnefaldende vandhazarder, tætklippede fairways samt lynhurtige greens. Virkelig en gennem solid bane der ikke overlod noget til tilfældighederne.
Lykia_Links_golf_course_11
På trods af den imponerende beplantning var det stadig tydeligt at banen er bygget til alle typer af golfspillere. Længden var ikke altafgørende på denne bane, men det var alligevel en udfordring af din tålmodighed, da en skævert promte blev straffet med et sidelæns chip ud til siden fra de tæt opstammede pinjetræer. Svær men fair, og alt i alt en rigtig god oplevelse. Det er tydeligt at se at med et par år mere på bagen så er der virkelig tale om en virkelig god og udfordrende bane for selv lavhandicappere.
Dagen efter stod den så på en virkelig mesterskabsbane da jeg fik fornøjelsen af at prøve kræfter Med Sueno Golf Clubs Pines Course. Allerede da jeg trådte ind i klubhuset faldt tankerne tilbage til da jeg stod i Emirates Golf Club i Dubai tidligere på året. En stor sammenligning? Ja bestemt, men ikke desto mindre så var Sueno Golf Club en sammenligning værdig.
Sueno Pines Course havde alt det en topklasse bane skal have. Standen af banen kunne der ikke sættes en finger på. Kuperede smalle fairways, tætte greens der med et godt bud nok har rullet 11 på stimpmeteren samt omgivelser der var fantastiske, gjorde at man uden at overdrive sagtens kan bringe den ind i kategori med baner i Dubai og Usa.
Også Sueno Pines banen var forholdsvis ny, men dette var umuligt at se. Det er svært at beskrive hvordan følelsen var når man gik på banen, men jeg skal forsøge alligevel.
Efter otte fantastiske huller når vi til niende tee. Et par fire hul på 370 meter der starter med træer i begge sider og med bunkere i landingsområdet. Når man kommer op til andetslaget ligger greenen ude midt i en stor sø der er bygget ind under det tilhørende luksushotel der er tilknyttet banen. Midt ude i søen er der bygget store broer til buggys så man kan komme videre over til 10. tee. 50 meter til højre for dig ser du 18. huls green lidt længere ude i søen, vel bevogtet af de masser af mennesker der sidder og indtager deres frokost på hotellets og golfklubbens restaurant.
Helt igennem en fantastisk fornemmelse. Banen var en noget større udfordring en den før omtalte Kaya Eagles Golf Club. Rygtet fra matchlederen gik da også på at flere spillere var blevet afvist på første tee da starteren havde set deres golfsving og det dertil hørende resultat. Det skal dog siges at Sueno Golf Club råder over endnu en 18 hullers golfbane der skulle tilgodese højhandicappere noget mere end den mesterlige Pines Course.
En ting er helt sikkert. Uanset hvilken type golfspiller man er, bliver man ikke skuffet hvis man beslutter sig for at prøve kræfter med Tyrkiets nye golfmekka.