Juridiske forhold ved køb af bolig i Spanien

Find en god rådgiver
At eje et hus i Spanien er en drøm, der breder sig mere og mere i den danske befolkning. Tanken om at have et retræte i Sydeuropa, hvor vejret alt andet lige trumfer det danske det meste af året, er naturligt nok tiltalende.
Der er dog væsentlige forskelle på, at handle ejendom i Danmark og Spanien, hvorfor man som interesseret boligkøber skal sørge for, at bevæge sig med omhu.
De juridiske, sproglige og praktiske problemer kan være mange, og det kan være altafgørende, at man fra start har en god, og kyndig, rådgiver ved sin side.
I Spanien findes der flere danske advokater, som er uddannet i spansk lovgivning og således kan rådgive i processen, ligesom de fleste af disse også vil være godt bekendte med det spanske boligmarked.
Har du en lokal, dansk rådgiver slipper du for udgifter til oversættelse af de juridiske dokumenter, der kan være yderst langhårede selv for en person med et nogenlunde kendskab til det spanske sprog.
Ejendommens stand
Når man har fattet interesse for en specifik ejendom, er det vigtigt, at man får undersøgt ejendommen for fejl og mangler. Også her vil en lokal, dansk rådgiver kunne hjælpe med kontakt til en arkitekt eller byggesagkyndig.
En eventuel efterfølgende sag om fejl og mangler skal køres i Spanien, hvilket kan være både dyrt og besværligt. Derfor er det vigtigt, at man gør alt hvad man kan for, at imødekomme eventuelle problemstillinger på forhånd.
Husk altid: Er man i tvivl om en bestemt ejendom, så hellere være på den sikre side. Der findes masser af lækre ejendomme i Spanien, og hellere vente på, at den helt rigtige dukker op, end at haste et køb igennem, som man senere kommer til, at fortryde.
Inkompetente mæglere
I Spanien er der ikke de samme lovkrav til ejendomsmæglere, som vi kender fra Danmark. Man kan uden de store sværdslag, og mange timer på skolebænken, slå sig ned som mægler. Derfor er der også mange brodne kar, der – måske ufrivilligt – kan blive et særdeles farligt bekendtskab. Sørg for, at find en mægler, der er anbefalet af andre, der har handlet bolig i området.
Køb til den rigtige pris
Det spanske ejendomsmarked kan for en dansker, være voldsomt ugennemsigtigt. Det kan være mere end almindeligt svært, at vurdere hvad en ejendom er værd. At det i Spanien ikke er unormalt, at flere mæglere har samme ejendom til salg til forskellige priser, gør det ikke nemmere.
Har man en lokal, dansk rådgiver, kan denne naturligvis være behjælpelig. Hvis ikke, så accepterer de fleste spanske mæglere, at man får en dansk ejendomsmægler med viden om det spanske marked til, at tage et kig på det materiale der foreligger på ejendommen.
Uanset hvad, så er det altid en god ide, at få en objektiv vurdering af prisen fra en tredjepart, så man ikke bliver forblændet af et umiddelbart godt tilbud.
Købsaftalen
Når man som køber endelig har fundet sin drømmebolig, og er klar til, at sætte sin underskrift på en købsaftale, vil man ofte i Spanien blive stillet i et dilemma. Det er ikke unormalt, at sælger i sidste øjeblik beder om en betaling under bordet. Ofte med en historie om, at der på falderebet er kommet en anden køber, som er villig til, at betale mere. Her handler det om, at slå koldt vand i blodet. Der er næppe en anden køber, så her skal man holde fast. Betaler man under bordet, vil man blive beskattet unødvendigt af en eventuel gevinst ved senere videresalg. Sørg for altid at betaling foregår efter bogen, og dokumenteres.
En anden faldgrube kan være, at man bliver bedt om, at betale et depositum inden man har skrevet under på købsaftalen. Såfremt handlen senere falder til jorden, ville dette beløb ikke kunne kræves tilbagebetalt.
En lokal rådgiver vil kunne skræmme sælger fra, at prøve de mest oplagte turistfælde-tricks, men skulle man selv stå i spidsen for forhandlingerne, så er hovedreglen altid, at man ikke skal gøre noget, som man har den mindste tvivl om lovligheden eller rigtigheden af. Hellere sig ’nej’ en gang for meget end en gang for lidt.
Ekstra omkostninger
Når man handler ejendom i Spanien, er der en statsafgift, som skal afholdes af køber. Ofte vil beløbet ligge i spændet mellem 4 og 10 % af købesummen.
Hertil kommer der, som i Danmark, salær og gebyr for udfærdigelse af skøde, samt eventuelt betaling til den lokale advokat, som det tilrådes, at man anskaffer sig.