Feriebolig i Spanien – interview med Jyske Bank

ElCandadoNår man overvejer at købe feriebolig i Spanien dukker der ofte mange spørgsmål op. Et af de første er som regel økonomien og her er det en rigtig god ide at starte i sin bank.
En del danske banker og kreditforeninger tilbyde rådgivning og finansiering af boligkøb i Spanien. Jyske Bank har gennem mange år rådgivet kunder om boligkøb i Spanien og har opnået stor erfaring blandt andet gennem deres afdeling på Gibraltar. Det vil altid være en god ide også at opsøge lokale rådgivere som ejendomsmæglere og advokater med speciel viden på området, da der er mange regler og hensyn der skal tages som er anderledes end dem vi kender fra Danmark.
Hvor meget må boligen koste?
– Det er vigtigt at du starter med at gå dit budget igennem, så du får et overblik over hvor meget du vil bruge om måneden på din bolig og hvor meget den må koste, fortæller Jyske Banks Erik Kryger, der har specialiseret sig i at rådgive kunder om boligkøb i udlandet. – I den forbindelse skal du være meget opmærksom på de omkostninger der i forbindelse med handlen, og som typisk løber op i 10-13% af salgsprisen. Disse omkostninger går til dækning af skatter, notar, tinglysning og advokat.
— Læs også: Boligmarkedets udvikling i Spanien
Når du opstiller budgettet skal du huske de løbende omkostninger til blandt andet skat (ejendomsskat, indkomstskat, formueskat etc.), varme, vand, renovation og evt. ejerforening. Erik Kryger peger samtidig på, at man skal være opmærksom på, at der på lige fod med et sommerhus i Danmark, også skal betales dansk ejendomsværdiskat og skat af eventuelt indtjening fra udlejning. Man vil dog typisk kunne modregne en eventuelt betalt spansk skat i den danske skat.
Hvordan kan boligkøbet finansieres?
Når det kommer til finansiering af boligen er der overordnet tre muligheder.

  • Du har alle pengene selv
  • Du vælger finansiering med pant i din danske bolig eller andre værdier
  • Du vælger finansiering med pant i den spanske bolig

Vælger du at betale boligkøbet kontant er det selvfølgelig nemt og overskueligt. Men ifølge Erik Kryger, er der dog spørgsmål du bør vende med din økonomiske rådgiver. For eksempel:

  • Ønsker du at binde dine frie midler i boligen i Spanien?
  • Hvilke muligheder er der for på et senere tidspunkt at belåne ejendommen?
  • Hvilke skattemæssige konsekvenser kan det få at have værdier i Spanien?

Vælger du i stedet at finansiere boligkøbet via et lån, er det oftest billigst, hvis du har mulighed for at belåne din danske bolig. Her er der mange forskellige låne muligheder – fast rente, variabel rente, med eller uden afdrag, lang eller kort løbetid. Alle spørgsmål du skal tages stilling til ud fra dine ønsker og behov.
tmresortimmo2-2
— Læs også: TorreMirona Golf & Spa Resort – bo direkte på golfbanen
Ønske du at optage lån med pant i den spanske bolig er der enkelte kreditforeninger i Danmark der tilbyder lån som vi kender fra finansiering af danske boliger – dog er omkostningerne typisk noget højere ved finansiering af udenlandske ejendomme.
Alternativt kan du vælge at benytte dig af en spansk bank. – De fleste spanske banker tilbyder lån til boligkøb og en del af bankerne har også skandinavisk talende rådgivere ansat, fortæller Erik Kryger, der igennem sit arbejde i Jyske Bank har samarbejdet med flere spanske banker og derigennem hjulpet danskere med lån til køb af spanske boliger. – Typisk vil man kunne låne omkring 60-70% af boligens værdi og med mulighed for løbetider op til 25 år, dog skal lånet altid være færdig betalt når du fylder 75 år.
Uanset om du vælger et kreditforeningslån, boliglån, lån med pant i den spanske bolig eller vælger at betale kontant, vil der være fordele og ulemper. Det vigtigste er at løsningen bliver skræddersyet til dine behov så du undgår dyre fejltagelser.
Læs meget mere om emnet i Teetimes nye Rejse- og boligsektion