Undersøgelse: 60 % af professionelle danske golfspillere har underskud

23-04-13 European Challenge Tour 2013, Challenge de Madrid, El Encin Golf Hotel, Alcala de Henares, Madrid, Spain. 24-27 Apr. Tim Sluiter of Holland during the practice round at the driving range.
Når unge, danske golfspillere bruger utallige timer på drivingrangen, er det drømmen om et liv som professionel golfspiller, der er målet for enden af alt det blod, sved og tårer som der lægges i den daglige træning.
Men at være professionel golfspiller er dog langt fra lig med store biler, strandvejsvillaer og privatfly. Jo, måske for en brøkdel af dem, der klarer skærene og bliver professionelle, men størstedelen må kæmpe en daglig kamp for, at få smør på brøddet.
Det viser en undersøgelse som Jyllands-Posten sidste år foretog blandt de danske spillere, der er aktive på diverse tours.
Ifølge undersøgelsen har flere af de danske spillere stiftet gæld i størrelsesordenen 400.000 kr., og for dem blev livet som professionel golfspiller langt fra den dans på roser, som de havde drømt om. Hele 60 % af de danske professionelle golfspillere er faktisk i økonomisk underskud for karrieren, viser undersøgelsen.
— Læs også: McIlroy kopierer Thomas Bjørns puttestil
– Men det vil nok overraske de fleste. På verdensplan spilles der årligt om pengepræmier, som ville fylde en stor del af Forsvarets budget. Mange af de penge havner dog kun i lommerne på en lille gruppe spillere i toppen, forklarer promoter Flemming Astrup til Jyllands-Posten.
SørenKjeldsen_dubai15-300355Hvis man tager Morten Ørum Madsen, så har han indspillet over ni mio. kroner i præmiepenge, hvortil der så skal lægges penge fra sponsorer. Alligevel er hans økonomiske overskud blot på mellem en halv og en hel million kroner, vurderer han i Jyllands-Postens undersøgelse.
Søren Kjeldsen fortæller til avisen, at hans første år som professionel kun handlede om overlevelse.
– Hvis jeg havde penge nok til at spise tre gange om dagen, var jeg lykkelig. Jeg delte overetagen af et hus i Aalborg sammen med to kammerater og måtte cykle ud på golfbanen hver dag. Det var først efter otte måneder på Europatouren, at jeg havde råd til min første bil, fortæller han.
— Læs også: Søren Kjeldsen får fornem hæder
På de forskellige golftours rundt om i verden spilles der hver uge om enorme præmiesummer, men man skal huske på, at for de spillere der ikke klarer cuttet, så skal der altså stadig betales regninger for rejser, ophold, caddie, forplejning m.m., og det er altså ikke helt billigt at rejse verden tynd uden sikker indtægt.
Næste stop for Joachim B. Hansen var forrige uges turnering i Perth i Australien, hvor en placering som delt nummer 136 ikke gav kroner på kontoen.I denne sæson har Joachim B. Hansen spillet seks turneringer på Europatouren. Først rejste han til Sydafrika og spillede tre turneringer, hvilket desværre resulterede i tre missede cuts og dermed JoachimBHansen_paris14-273347nul kroner i indtægt. Dernæst gik turen til Mellemøsten, hvor et klaret cut i Qatar gav 35.000 kr. inden en 40. plads – sikret grundet en flot 64’er i tredje runde – sikrede Joachim sæsonens hidtil største check på 114.000 kr.
I alt har Joachim indspillet 150.000 kr., men herfra skal der altså fratrækkes rejseudgifter m.m., og selvom der også vil være indtægter fra sponsorer, så er der næppe meget tilbage til opsparingen efter de første to måneder af 2016.
Det siges at koste mellem 600.000 – 1.000.000 kr. i faste udgifter, at spille på Europatouren. Dette tal dækker bl.a. transport, overnatning, udstyr, medlemsskab, træningslejre, caddie m.m.
En anden dansker, Jeff Winther, har haft nogenlunde samme rejseplan som Joachim B. Hansen – endda med en ekstra tur til Sydafrika, og har i sine seks turneringer blot klaret ét cut. Det var dog nok til en andenplads i Tshwane Open, hvilket gav en præmie på knap 900.000 kr. Kombineret med de cirka 650.000 kr. som Winther tjente på Challenge Touren sidste år, er der altså pludseligt penge til at betale regningerne det næste stykke tid.
Der er dog langt fra den gennemsnitlige golfspiller og op til Jordan, Rory og de andre tunge drenge, der laver million efter million i toppen af sporten. Man skal dog stadig huske, at i hvert fald de fleste spillere lever af at gøre det de elsker – at spille golf. Den glæde og den frihed, der følger med, er svær at sætte en værdi på. Og spørger man selv de spillere der har stor gæld efter en mere eller mindre mislykket karriere som professionel, så vil flere af dem nok sige, at dét – det at de gav det forsøget – var det hele værd og mere til.