Hvad skal man spise til golftræning?

sund kost er vigtigt når du trænerEliteudøvere har altid vidst, at hvad der kommes i munden er afgørende for resultaterne. Som golfspiller kræves en del træning, for at kunne holde til at svinge golfkøllen korrekt, så mange gange som der er behov for, for at blive bedre, og derfor er kosten også vigtig for golfspillere.
I dag kigger vi på kost til fysisk træning generelt. Bemærk at denne adskiller sig på væsentlige punkter fra den kost der bør spises under spil og golftræning.
Generelt for alle fysiske træningsformer af ‘højere’ intensitet er, at kosten skal indeholde større mængder af komplekse kulhydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer end kost til stillesiddende. Hertil kan økologiske korn, rodfrugter og grøntsager være at foretrække. Som fedtkilder er vegetabilske fedtstoffer og fiskeolier at foretrække. Protein fra fisk og fjerkræ, samt vegetabilske kilder ses ofte at være lettere at fordøje, og kan derfor være at foretrække frem for tungere kødtyper. Dette er dog individuelt
H2O
Vand er essentielt for træningsresultaterne, og dehydrering er en af de største energidrænere man kan opleve. Sørg så vidt muligt for at erstatte det vand der mistes – vej evt. dig selv før og efter træning uden at have drukket, og uden svedigt tøj, for at få en ide om mængden. Vær dog opmærksom på symptomer for dehydrering, som kan være meget ubehageligt og i ekstreme tilfælde også farligt. Er træningen langvarig, så bemærk, at det kan være nødvendigt at tilsætte salte til væsken, for at hjælpe kroppen til at optage det ordentligt. Hvis du tisser mange gange under træningen er det et fingerpeg om at noget er galt.
Alt efter hvilke resultater man ønsker sig, og hvor høj intensitet man træner med er der forskel på hvad man skal spise. Jo højere intensitet, jo større krav stilles til korrekt kost for at opnå optimale resultater.
 
Kost til konditionstræning
Et træningsprogram der retter sig mod forbedring af kondition skal indeholde væsentligt mere kulhydrat i form af ris, kartofler, linser o.lign end kosten til en stillesiddende person. Mængden af kulhydrat der er brug for vil variere med den enkelte persons træningsmængde, men det er vigtigt at lægge vægt på hvornår man optimalt set bør indtage hhv. simple og komplekse kulhydrater. De simple kulhydrater bør indtages under og lige efter træning, fordi kroppen her har behov for hurtig tilførsel af sukkerstoffer for at kunne præstere og genopbygge lagrene bedst muligt. Komplekse kulhydrater bør så indgå i måltiderne efter og indtil 2-3 timer før træning, for at sikre kroppen tilførsel over længere tid.
Der bør også indtages ca. 20-40 % mere protein end en stillesiddende (ifht. legemsvægt), hvilket dog ikke er lige så meget, som en person der træner for at opnå muskel- og/eller krafttilvækst.
Kost til styrketræning
En person der styrketræner meget skal sikre sig tilførsel af protein så tæt på musklens arbejdstid som muligt. Det betyder at man bør indtage protein/kulhydrat blanding fra lidt før træningen starter og hele vejen under træning samt efter træningen. Indenfor 2 timer efter træningens afslutning bør man så spise et måltid med protein og komplekse kulhydrater igen, for at opnå den bedst mulige optagelse i vævet, og den største effekt af træningen. Det samlede behov for protein og kulhydrat i perioden omkring træningen vil svinge afhængigt af hvor hård styrketræning der er tale om – mellem 10 og 50 gram protein og kulhydrat nok til at matche energi forbruget under træningen. Kulhydratet hjælper også til at øge hastigheden af proteinoptagelsen.
Samlet set over dagen bør personer der ønsker muskelvækst indtage mellem 20 og 100% mere protein end stillesiddene (afh. af intensitet og ifht. legemsvægt). At indtage protein i flydende form under træning er den mest anvendte metode, men kan give visse personer problemer med maven. I disse tilfælde må man eksperimentere sig frem til proteinkilder der kan spises under og efter træning uden at genere.
God træning