Klumme | OL-golf i skyggen af Zika: Smitsom virus eller belejlig undskyldning?

olOm godt en måned er golf tilbage på det olympiske program for første gang i mere end 100 år. Da nyheden om sportens olympiske genfødsel kom frem, blev det mødt med stor begejstring fra både fans og ikke mindst spillere. Den begejstring har mildest talt været nedadgående de sidste måneder.
I Sydamerika og mest af alt i Brasilien, hvor Rio er vært for OL, hærger den farlige Zika-virus i denne tid. Flere eksperter har advaret mod virussen, som kan give skader på fostre hos gravide kvinder. Enkelte har endda også sat fokus på, at de præcise konsekvenser ved at blive smittet som kvinde, endnu er ukendte. Ingen har endnu bekræftet, om sygdommen kan gøre skade på eventuelt kommende graviditeter, men ej heller er det blevet afvist. De samme eksperter har dog samtidigt fastslået, at risikoen for at blive smittet i forbindelse med OL i Rio er minimal.
Zika-virussens hærgen har alligevel medført bekymring hos flere atleter, og specielt golfspillerne – der skal bruge det meste af deres tid i et vådområde udenfor Rio, hvor den olympiske golfbane er anlagt, og hvor smittebærende myg må siges at have bedre levevilkår end i storbyen – har taget truslen til sig.
Og det er forståeligt nok. Var jeg en kvinde der enten var gravid, eller planlagde at blive gravid i nærmeste fremtid, så ville jeg bestemt tænke mig om to gange inden jeg tog til Rio. Men her kommer det kuriøse ved hele problematikken så. Herunder er nemlig navnene på udvalgte spillere, der har meldt afbud til OL med Zika-virussen som begrundelse:
Jordan SpiethRory McIlroy, Jordan Spieth, Vijay Singh, Marc Leishman, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Jason Day, og Shane Lowry. De otte spillere har én ting til fælles, nemlig at de har mere testosteron end østrogen i kroppen – med andre ord: De er mænd.
Og så melder spørgsmålet sig så: Skyldes afbuddene en reel frygt for Zika-virussen og dens konsekvenser, eller blev sygdommen pludseligt den perfekte og urørlige undskyldning for, at droppe turen til Rio?
Men hvorfor skulle man dog ikke ville til OL? Det er et særdeles validt spørgsmål, og stillede du det spørgsmål til en 100 meter løber, en svømmer eller en kuglestøder vil de give dig samme svar. Der er ingen grund. For langt de fleste sportsfolk er OL det ultimative mål. For flere af dem, er det dét de har trænet til hele deres karriere. Men en golfspiller kan sagtens have en god grund til, at se anderledes på det.
Da golf kom på OL-programmet blev spillerne spurgt til råds, da formatet for turneringen i Rio skulle planlægges. Og golfspillere er jo per definition en traditions-bunden gruppe, så det endte med en 72-hullers slagspilsturnering. Lige præcist magen til dem, som spillerne deltager i uge efter uge i hele verden. Pludseligt blev golfturneringen ved OL – som ellers havde potentialet til at blive noget helt specielt – bare til endnu en stor turnering i en sommer fyldt med store turneringer. Eneste forskel er, at turneringen i Rio spilles på en uprøvet bane, i et land der ligger meget langt væk og uden en stor pose penge til vinderen.
Selvfølgelig er der en guldmedalje til vinderen. Noget som ingen anden levende golfspiller ejer. Men i modsætning til de andre førnævnte atleter, så er golfspillere ikke vokset op med drømmen om en OL-guldmedalje. De er vokset op med drømmen om en grøn jakke, en Open-sejr på St. Andrews Old Course, den mytiske Grand Slam og hvad historiens store bedrifter nu engang hedder.
AdamScott_st.andrews15-294499Havde de nævnte spillere meldt afbud grundet mistro til infrastruktur, bane og de generelle forhold omkring OL i Rio, som har fået hård kritik fra mange sider for at være uorganiserede, så ville man have kaldt dem arrogante. Havde de meldt afbud grundet den manglende pengepræmie, så ville man have kaldt dem griske. Havde de meldt afbud grundet et stramt program, så ville man have kritiseret dem for at være upatriotiske. Men … når man melder afbud grundet frygten for sin nuværende og kommende familie, så kan ingen kritisere det.
Adam Scott har også meldt afbud til OL. Men i modsætning til mange af sine kollegaer, så begrundede han det på en helt speciel måde:
– At spille endnu en 72-hullers slagspils-turnering med en felt, der er svagere end normalt, har virkeligt ikke min interesse, lød det fra den tidligere verdensetter.
En ret bastant udmelding. Ellers også sagde Scott bare lige præcist det som alle andre rent faktisk mener, men ikke tør sige. Den ellers populære australier fik en del kritik for ikke at være patriotisk og at svigte sit land, men den afviste han blankt. – Jeg har repræsenteret Australien hele min karriere. Jeg mener ikke, at jeg skylder nogen noget, lød modsvaret.
Rory McIlroy, der ellers har brugt Zika-frygten som forklaring på sit afbud, bekendte også en smule kulør på et pressemøde op til denne uges The Open. Her sagde han, at han ikke havde nogen planer om at se OL-turneringen i golf på TV. – Jeg vil nøjes med at se de sportsgrene, der betyder noget, som han sagde.
23/08/2015 European Tour 2015, Made in Denmark, Himmerland Golf & Spa Resort, Farso, Denmark. 20 - 23 Aug. Soren Kjeldsen of Denmark during the final round.
I Danmark er vi så heldige, at vores fire bedste golfspillere hellere end gerne vil deltage ved OL. Søren Kjeldsen og Nicole Broch Larsen har begge fortalt hvor meget de glæder sig, og jeg sikker på, at Nanna Koerstz Madsen og Thorbjørn Olesen har det på samme måde. Og stor ros til dem for det. De skylder ikke Danmark noget som helst, men de brænder for at komme afsted og for at repræsentere deres fædreland – det er sådan det skal være. Det er OL-ånden.
Men kan man så kritisere de golfspillere der ikke kommer? Ikke i mine øjne. Deltagelse ved et OL skal ske på baggrund af et brændende ønske herom. Og med det format, der kan præsenteres i år kombineret med afholdelsen på en prøvet bane i et golfmæssigt u-land, så virker afbuddene ret naturlige. Det er min klare overbevisning, at havde OL 2016 været afholdt i Atlanta, og golfturneringen spillet på Augusta National, så havde end ikke flokke af Zika-smittende myg kunnet holde verdens bedste spillern væk.
Opfordringen er derfor klar til OL i Tokyo i 2020, hvor golf stadig er på programmet som en del af aftalen. Find et nyt, spændende format. Find en anerkendt bane – gerne Tokyo Golf Club, der gentagne gange er blevet kåret som en af de bedste i Asien. Så skal spillerne nok komme. For gør de ikke det, så kan golfsporten nok godt forberede sig på en god, lang Tornerose-søvn inden den igen kommer i nærheden af den olympiske ild.