Thomas Søby udlever drømmen som professionel caddie

Thomas SøbySer man ned over leaderboardet ved en turnering på Europa Touren for at finde de danske spillere, så er det ikke navnet Thomas Søby, man støder på. Det er dog en person, man ofte finder ude på touren, for han er nu i gang med sit 8. år som fuldtidscaddie, og i flere år har man kunne se ham på baggen hos Morten Ørum Madsen.
I forbindelse med Made in Denmark satte Teetime sig ned med den sympatiske caddie for at få en snak om, hvordan det hele startede, og hvordan livet er som caddie på en af de største tours. For det at være caddie er ikke bare den tid, som man det tager for ens arbejdsgiver at gå de 18 huller.
Thomas Søby er selv en meget habil golfspiller, og drømmen var da også, at han på et tidspunkt skulle være professionel. Til sidst måtte han indse, at evnerne ikke rakte til det, og i stedet kom tanken om at være caddie ind i billedet.
– Det var stadig golfen, jeg brændte for, og jeg havde nogle forskellige jobs indenfor golfens verden. I 2004 klarede mine to venner Jeppe Huldahl og Brian Akstrup sig godt på tourskolen, og et par gange ringede Huldahl og spurgte, og om jeg ville gå caddie på Europa Touren. Det var rigtig spændende, og det var det, der vakte min interesse. Så jeg lavede en handlingsplan og var i banken med min far, for der skulle noget kapital til.
13061924_992362230860723_6772765865040988855_n
Han fik at vide, at det bedste i starten af karrieren som caddie var at rejse ud til en mindre turnering og så stille sig til rådighed. Derfor gik rejsen til en lille Europa Tour turnering på Tenerife, hvor han den uge fik arbejde for en englænder, inden han den kommende tid var på baggen hos svenske Steven Jeppesen.
– Det blev til et samarbejde på en 6-7 turneringer, men det var ikke et godt match, for vi var begge i starten af vores karriere og meget uerfarne. I stedet fik jeg arbejde for Fredrik Widmark i et lille stykke tid, inden Anders Hansen ringede og spurgte, om jeg ville gå caddie for ham i Østrig, da hans caddie skulle have fri en uge.
Efter den ene uge tilbød Anders Hansen et fast job til Thomas Søby, og fra at have gået for mindre kendte spillere, så var arbejdsgiveren nu en af Danmarks bedste.
– Det var en drømmebag for mig, for man kan sige, at det er et af de få jobs, hvor man gerne vil arbejde lørdag og søndag, for det var Anders garanti for, da han er en cutmaskine. Ham var jeg så på baggen i godt et år, hvor halvdelen af tiden var på PGA Touren i USA og den anden halvdel på Europa Touren.
Da det samarbejde stoppede i al enighed, stod Thomas Søby foran en skillevej. Der skule nu tages en beslutning, om karrieren som caddie skulle fortsætte eller indstilles, og de lånte penge var også ved at slippe op. Det blev derfor til et job i fire år hos Krone Golf Tours, men han ville gerne give caddiegerningen et skud mere. Arbejdet som caddie blev genoptaget, og der gik ikke andet et års tid, før han blev caddie for Morten Ørum Madsen, som han går for den dag i dag. Deres arbejdsuge begynder oftest om tirsdagen, og som caddie er der flere opgaver end bare at være baggen.
14102750_10154438957443571_4558665566697490086_n– Ofte bliver mandagen brugt til rejsedag, og der forventer han ikke noget af mig. Det kan godt være, at han tager et par timer på rangen alene, men han tager ikke ud og spiller. Tirsdag morgen eller formiddag mødes vi så til en gang opvarmning, inden vi går en prøverunde. I år vi ikke deltaget i så mange Pro/Am’s, så onsdagen bliver som regel brugt på træning, hvor jeg for eksempel hjælper til ved nogle af putteøvelserne. Kan det lade sig gøre, gør jeg ud på banen og laver notater. Ellers sørger jeg selvfølgelig for udstyret, sørge for at boldene er markeret op og at baggen er fyldt op til runden.
Thomas Søby og Morten Ørum Madsen missede desværre cuttet i Himmerland, men allerede i denne uge er de igen i aktion, når der i Schweiz bliver spillet Omega European Masters.
Vil man følge Thomas Søby i hans arbejde som caddie, så kan det ske via dette link på Facebook, og så har han hans egen hjemmeside, der kan findes via dette link. På hjemmesiden har man mulighed for at booke ham til at komme og holde foredrag, hvor man vil kunne høre om livet som caddie på Europa Touren krydret med en masse historier og anekdoter.