Mamzel Zabeth og andre højdepunkter – golf og rejsetips fra Mauritius (4)

Tamarina – en golfbutik og en golfbane (10-18)
Ikke kun fairway og greens er velplejede og billedskønne, det gælder også bevoksningen langs selve golfbanen. Fx på tiende er tamarindetræerne med store, hvide eller lysegule, rødprikkede blomster, der får det til at klø i fingrene på kanonfotografen.
Tamarina kræver en mindre hær af gartnere. Man ser dem rundt om på hele banen. Nogle gange på ladet af en lille lastbil på vej hen til en ny opgave. Kreolere der her om vinteren er udstyret med hat, jakke, lange bukser, solide støvler og et smittende godt humør.
Læs også: Mamzel Zabeth og andre højdepunkter – golf og rejsetips fra Mauritius (3)

Ellevte, ”Snake Eyes”. Inden for hasardspil med to terninger refererer “slangeøjne” til to enere, laveste score, altså et udtryk for uheld. Baneguiden siger at der er en stor risiko ved at gå efter greenen i to slag, og at ”the smart play will be to lay up”. Vi lytter til det gode råd, pacificerer slangeøjnene og undgår uheld.
Dagen begyndte godt og den fortsætter godt. Med næsen ned i baneguiden, der fx fortæller om ”shots hit beyond the green will meet with disaster” og anden ubetalelig rådgivning, lykkes det at komme helskindet forbi både tolvtes pansertårn (”La Tourelle”) og trettendes lagune ved floddeltaet (”Le Barrachois”). Sæt ekstra tid af til at forevige sidstnævnte hul, som vist opfylder alle betingelser for at blive betegnet banens signaturhul, både æstetisk og dramatisk (jf. foto allerøverst).

Selv om golfbilen har koldt vand på is, er det vederkvægende at møde Bryan på ”Black Rock”. Han byder nemlig på en kølig drik lavet på citronjuice, citrongræs, og sukkerrørsjuice, så vidunderligt velsmagende at man bør indtage den både før, under og efter golfrunden.
Således forfrisket er golferne klar til mødet med tre velvoksne bryster, ”Trois Mamelles”. Som det er tilfældet med The Grand Tetons i Wyoming, USA (téton, fransk for bryst), så skyldes navngivningen på femtende den omstændighed at de tre tinder i det fjerne har en vis lighed med kvindebryster (mamelles).
Det er nu mere makakaberne der stjæler billedet end de tre bryster, om end de små grå aber også denne gang kun kortvarigt følger med i golfspillet.
Læs også: Forkælelse på Bel Ombre – golf og rejsetips fra Mauritius (2)
Det eksotiske – og ikke spor erotiske – fortsætter på sekstende med ”Mamzel Zabeth”, som også går under navnet ”Den liggende Dame”. Navne der igen er møntet på et bjerg i baggrunden, denne gang uden spidse bryster.
Mamzel Zabeth er udfordrende, par-5, med dobbelt dogleg, hvor spilleren kan vælge en aggressiv indstilling, men gør klogt i en mere taktisk fremgangsmåde.
Søger man i øvrigt flere smukke omgivelser efter golfrunden, kan man faktisk bestige den kreolske ”Frøken (Eli)zabeth” og få sine lyster styret; fra toppen har man nemlig et sublimt panoramaudsyn til såvel naturreservat som turkisblå laguner.
”Le Mirador”, vagttårnet, et par-3, hvor der skal holdes øje med et vådområde og et vandløb. Frygten for det våde element bør ikke få en til at overdrive valget af kølle; så risikerer man at skulle lede efter bolden i sukkerrørene bag green…
Attende og sidste hul, ”Monkey Gorge”, holder hvad det lover. Og mere til.  I hvert fald denne dag. En flok aber skriger op, måske fordi der ikke blev råbt ”fore” efter et drive ud i buskadset i højre. Og den grønne kløft bag green lyses op af en regnbue der har sit udspring i bjergtinderne mod øst.
Der var ikke guld for enden af regnbuen, og så alligevel. Afslutningshullet endte lykkeligt og oplevelsen på Tamarina Golf var guld værd.
Læs også: Forkælelse på Bel Ombre – golf og rejsetips fra Mauritius (1)

Uden for Tamarina
Få kilometer fra Tamarina finder man Casela, en hybrid mellem Yosemite National Park, Ree Park Safari og Djurs Sommerland. Forlystelsesparkens 96 fuglebure rummer alskens eksotiske fugle, mest interessant er en gigantisk voliere, hvor man kommer helt tæt på papegøjer i alle farver og størrelser.
Fotografen har svært ved at slippe buret med flyvende hunde – store sortvingede flagremus med rødbrun, pelset mave og et hoved der minder mere om hovedet på en diminutiv ræv end et hundehoved. Engelsktalende benævner dem da også flying foxes. De flyvende hunde, eller ræve, kravler hen ad hønsenettet som abekatte, vertikalt såvel som horisontalt, og især batmændene ynder at placere sig med fronten mod hunnerne og publikum, muligvis for at gøre sig interessante ved at fremvise deres genitalier.
Casela har andre forlystelser, bl.a. Mud Karting, hvor der dog hverken er meget mudder på banen eller meget go i de køretøjer, som har højtgrinende unge kvinder med tørklæde og styrthjelm ved rattet. Så er en fem-syv timers klatretur noget mere adrenalinfremkaldende. En såkaldt via ferrata, en klatresti hængt op i stålwirer, går hen over kløfter og op ad stejle klipper til Mamzel Zabeth, Frøken Elizabeth, der gav navn til golfbanens sekstende hul.
La boutik og en mauritisk helligdag
Vi kører ud i den mauritiske virkelighed og fouragerer hos Stephen Store i la boutik, kreolsk for ”butikken”, en lille beskeden købmandsbutik der findes i alle større og mindre kreolske samfund.
Stephens udvalg er ikke stort, men vi finder hvad vi skal bruge. Stephen – en ældre mand med sparsomt gråt hår – må gå om bag disken til de dyre produkter der er låst inde i en glasmontre, for at finde en nøgle frem og låse op til kartonerne med appelsinjuice, som er placeret mellem flasker med rom og flasker med myggespray.
Vi spørger efter en badebold, og Stephen kravler resolut op på et par skuffer og får fat i en lille trefarvet plastikbold. Han kravler ned igen, finder en blyant og en lap papir, lægger tal sammen, og vi lægger en seddel på 1000 rupees. Det tager imidlertid sin tid at få penge tilbage, da butiksindehaveren lige skal høre opløbet fra galopbanen i radioen. Stephen driver også en bookmakervirksomhed i bagbutikken, og han skal først betjene et par lokale kunder med rastafrisure der har holdt på den rette hest.
Nede på en offentlig strand viser mauritierne deres talent for at fejre en fridag ved vandet. Der er boder med brød og frugt og kokosnødder og Phoenix øl. Barbecuen ryger, kuglespillerne hujer og der er séga i højtalerne. Et banner ønsker ”a pious Maha Shivaratri”. Helligdagen fejres dog ikke kun af fromme hinduer. Det synes som om alle trosretninger er repræsenteret her.

Overnatning og golf m.m.:
Tamarina Golf & Spa Boutique Hotel, http://www.tamarina.mu/
Casela World of Adventures, http://www.caselapark.com/Billeje:
En professionel og meget venlig service får man hos Sailesh Roseeawon Car Rental, som samtidigt er noget billigere end de gængse udlejningsfirmaer,
Tel.: +230 57630153. E-mail: sailesh_822@hotmail.comRejseperiode:
Dejligt klima året rundt. Maj-oktober er dejligt dansk sommervejr (og billigere priser). November-april har højere varmegrader (og højere priser).

12
Tekst: Kim Boje. Fotos: Annemarie og Kim Boje.