Frivillig tvang? Muirfield åbner for kvindelige medlemmer og kommer ind i Open-varmen igen

Nu kan kvinder også få adgang til det smukke klubhus på Muirfield – men er årsagen den rette?

Hip Hurra! Efter en sekundær afstemning blandt Muirfields medlemmer blev det besluttet, at man ville tillade kvindelige medlemmer adgang til den ikoniske klub. Men… Er der tale om en revolution i ligestillingens tegn – eller en form for pistolpolitik fra R&As side?
I maj måned sidste år holdt Muirfield en afstemning blandt medlemmerne og her blev forslaget om at give kvinder ret til medlemskab nedstemt. Konsekvensen fra R&A lå klar bare et par dage efter: Muirfield kunne ikke længere være vært for The Open. Golfspillere og medier over hele verden tog afstand til den traditionsrige klub, og et par måneder efter annoncerede man så, at man ville holde en ny afstemning.
Det var dén afstemning, der i denne uge faldt ud til fordel for kvinderne, der nu kan optage medlemskab på lige fod med mændene. Og mindre end en time senere annoncerede R&A – der i øvrigt selv først åbnede op for kvindelige medlemmer i 2014 – at Muirfield var tilbage som mulig vært for The Open.
— Læs også: Muirfield-medlem: ‘Nej* var til medierne – ikke til kvinderne
En stor del af Muirfields identitet er klubbens værtsskab for The Open. Banen, der blandt mange bliver betragtet som den bedste i Open-rotationen, mistede en del af sig selv grundet den primære afstemning. Var det derfor man stemte ja anden gang? Den konklusion er ikke svær at komme til.
Vil kvinderne så nu strømme til Muirfield og stå i kø for at skrive sig op? Har man ret beset lyst til at være et sted, hvor man – med god grund – kan betvivle at man oprigtigt set er ønsket.
Muirfield er en privat klub, og som sådan har de retten til selv at bestemme deres medlemskriterier. Og det bør ikke være dens Open-tilhørsforhold, der får klubben til at ændre holdning. Det burde ske automatisk når nu vi trods alt skriver 2017.