US Open: Top-5 og statistikken efter 54 huller

Justin Thomas har haft succes med putteren i denne, og er bedst af alle efter 54 huller af US Open

Blandt de fem øverste på leaderboardet efter 54 huller ved US Open er der stor forskel målt ud fra de statistiske kategorier – Brooks Koepka er bedst fra tee til green, mens Justin Thomas putter bedst.
Leaderbordet efter 54 huller er utrolig tæt, og der er 13 spillere indenfor fem slag, og på en finalerunde til US Open kan der som bekendt hurtigt sættes slag til.
De førende fem spillere adskilles blot af to slag, så alt tegner til en fantastisk spændende afslut på årets anden major. Inden finalerunden har vi set lidt nærmere på, hvordan top-5 har klaret sig indbyrdes i de forskellige statistiske kategorier.
Den førende spiller efter de første 54 huller, Brian Harman, er sammen med Brooks Koepka, som deler andenpladsen med Justin Thomas og Tommy Fleetwood, mest præcis fre tee med en succesrate på 88,1%, mens Rickie Fowler, som indtager femtepladsen, er dårligst blandt top-5 med 73,8% ramte fairways.
Koepka er ligeledes den bedste blandt de fem målt på greens in regulation med 83,3% efter de første 54 huller, mens Justin Thomas scorer dårligst i denne kategori med et greentræf på 68,5%. Koepka er kun overgået af Bill Haas, som har ramt 46 ud af 54 greens svarende til 85,2%.
– Læs også: Harman fører men Justin Thomas stjal overskrifterne ved US Open
Thomas er derimod den, der har haft putteren i brug færrest gange blandt de fem med blot 79 puts på 54 huller (1,46 puts pr. green), mens Koepka ligger sidst i denne kategori med 92 puts (1,70 puts pr. green). Thomas er ikke blot den bedste blandt top-5 på leaderboardet, men den bedste af samtlige spillere i feltet.
Der blev inden turneringen snakket meget om, at det var en bane, som favoriserede de langtslående, men det tyder det umiddelbart ikke på målt ud fra statistikken. Blandt top-5 på leaderboardet, er det kun Koepka, som rangerer blandt de ti længstslående efter 54 huller (nr. ni med et snit på 323,5 yards). Harman er blot noteret for et gennemsnit på 295,2 yards, og er dermed kortest af de fem og blot nr. 58 i feltet.
Engelske Tommy Fleetwood, som deler andenpladsen, rangerer hverken bedst eller dårligt blandt de fem i nogle af kategorierne. Fleetwood ligger blandt de ti bedste i feltet i fairwaytræf, greens in regulation og antal puts, så noget kunne tyde på, at Fleetwood rent statistisk set står med gode chancer, når det går løs i Wisconsin senere i dag.
Scores i dette års US Open har været noget lavere end USGA nok havde forventet forud for turneringen, og dermed byder årets udgave ikke på helt samme skræmmende mentale udfordring som vi ofte tidligere har set i netop US Open. Dog har vi jo før set, at en US Open bane kan skifte karakter henover natten, og med lidt mere blæst som der forventes idag, skal spillerne nok være forberedt på det værste.
Den spændende afslutning af den 117. udgave af US Open kan ses direkte på Viasat Golf og Viaplay fra kl.19:00, og førerbolden med Brian Harman og Justin Thomas slår ud dansk tid kl. 21:54.
US Open, leaderboard
US Open, statistik