FedEx Cup slutspil: et historisk tilbageblik

Dustin Johnson topper FedEx Cup ranglisten efter søndagens sejr i The Northern Trust i New York

Med sejren i The Northern Trust rykkede Dustin Johnson op på førstepladsen på FedEx Cup ranglisten. Der resterer dog stadig tre turneringer af årets FedEx Cup, og vurderet ud fra de tidligere års FedEx Cup slutspil kan meget nå at ændre sig endnu.
Efter fem huller af søndagens finalerunde ved The Northern Trust førte Jordan Spieth med fem slag foran Dustin Johnson, og alt tydede dermed på, at Spieth endnu engang ville køre sejren hjem efter at have ført efter 54 huller. Inden The Northern Trust havde Spieth ført en turnering på PGA Touren ti gange og vundet ni af disse. Men en dobbeltbogey på sjette hul efter en vandtur blev startskuddet på Johnsons comeback, og dermed verdensetterens fjerde sejr på PGA Touren i denne sæson.
Med sejren er Johnson nu oppe på i alt fire sejre i FedEx Cup slutspillet (efter sejre i hhv. 2010, 2011 og 2016), hvilket kun er matchet af Rory McIlroy (to i 2012, to i 2016), mens Tiger Woods (to i 2007, en i 2009) er noteret for tre sejre.
Siden FedEx Cup slutspillet så dagens lys tilbage i 2007 har ingen været i stand til at vinde to år i træk, og Tiger Woods (2007 og 2009) er den eneste, som har vundet slutspillet mere en gang. Rory McIlroy vandt slutspillet sidste år, men der er ikke meget, der tyder på, at McIlroy kan forsvare sin titel i år, idet McIlroy aktuelt blot ligger nr. 43 på ranglisten. Dog bør Johnson ikke føle sig alt for sejrsikker, idet meget kan ske endnu. Inden Tour Championship justeres pointne nemlig således, at samtlige 30 spillere matematisk set kan vinde FedEx Cuppen, og for spillerne i top-5 gælder det, at en sejr i Tour Championship vil udløse en samlet sejr af FedEx Cuppen.
Hvert år siden 2010 har det netop været tilfældet, at vinderen af Tour Championship også har vundet FedEx Cuppen. Det startede med Jim Furyks sejr i 2010, og er siden da blevet eftergjort af Bill Haas (2011), Brendt Snedeker (2012), Henrik Stenson (2013), Billy Horschel (2014), Jordan Spieth (2015) og Rory McIlroy (2016).
Den på papiret mest overraskende vinder af FedEx Cuppen må være Billy Horschel, da han sejrede i 2014. Horschel var blot nr. 69 inden de fire slutspilsturneringer, men Horschel vandt først BMW Championship og fulgte op med at vinde Tour Chanpionship ugen efter, og tog derned fusen på de mere veletablerede navne. På samme vis var det også noget overraskende, da Bill Haas vandt i 2011, da han blot lå nr. 25 på ranglisten inden Tour Championship. Men med sejren på East Lake Golf Club i Atlanta overhalede Haas hele feltet, og kunne lade sig hylde som årets FedEx Cup vinder. Nedenfor kan amerikanerens bemærkelsesværdige sejr genses.
På fredag gælder det Dell Technologies Championship på TPC Boston i Massachusetts, hvor top-100 fra ranglisten er kvalificeret. Efter afbud fra Henrik Stenson (22), Brendt Snedeker (68), JB Holmes (88) og Scott Piercy (94) er feltet dog reduceret til 96 spillere, heriblandt Rory McIlroy som er forsvarende mester. Turneringen kan følges direkte alle fire dage på C More Golf.
FedEx Cup, ranglisten