sund kost er vigtigt n√•r du tr√¶nerEliteud√łvere har altid vidst, at hvad der kommes i munden er afg√łrende for resultaterne. Som golfspiller kr√¶ves en del tr√¶ning, for at kunne holde til at svinge golfk√łllen korrekt, s√• mange gange som der er behov for, for at blive bedre, og derfor er kosten ogs√• vigtig for golfspillere.

I dag kigger vi p√• kost til fysisk tr√¶ning generelt. Bem√¶rk at denne adskiller sig p√• v√¶sentlige punkter fra den kost der b√łr spises under spil og golftr√¶ning.

Generelt for alle fysiske tr√¶ningsformer af ‘h√łjere’ intensitet er, at kosten skal indeholde st√łrre m√¶ngder af komplekse kulhydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer end kost til stillesiddende. Hertil kan √łkologiske korn, rodfrugter og gr√łntsager v√¶re at foretr√¶kke. Som fedtkilder er vegetabilske fedtstoffer og fiskeolier at foretr√¶kke. Protein fra fisk og fjerkr√¶, samt vegetabilske kilder ses ofte at v√¶re lettere at ford√łje, og kan derfor v√¶re at foretr√¶kke frem for tungere k√łdtyper. Dette er dog individuelt

H2O
Vand er essentielt for tr√¶ningsresultaterne, og dehydrering er en af de st√łrste energidr√¶nere man kan opleve. S√łrg s√• vidt muligt for at erstatte det vand der mistes – vej evt. dig selv f√łr og efter tr√¶ning uden at have drukket, og uden svedigt t√łj, for at f√• en ide om m√¶ngden. V√¶r dog opm√¶rksom p√• symptomer for dehydrering, som kan v√¶re meget ubehageligt og i ekstreme tilf√¶lde ogs√• farligt. Er tr√¶ningen langvarig, s√• bem√¶rk, at det kan v√¶re n√łdvendigt at tils√¶tte salte til v√¶sken, for at hj√¶lpe kroppen til at optage det ordentligt. Hvis du tisser mange gange under tr√¶ningen er det et fingerpeg om at noget er galt.

Alt efter hvilke resultater man √łnsker sig, og hvor h√łj intensitet man tr√¶ner med er der forskel p√• hvad man skal spise. Jo h√łjere intensitet, jo st√łrre krav stilles til korrekt kost for at opn√• optimale resultater.

 

Kost til konditionstræning
Et tr√¶ningsprogram der retter sig mod forbedring af kondition skal indeholde v√¶sentligt mere kulhydrat i form af ris, kartofler, linser o.lign end kosten til en stillesiddende person. M√¶ngden af kulhydrat der er brug for vil variere med den enkelte persons tr√¶ningsm√¶ngde, men det er vigtigt at l√¶gge v√¶gt p√• hvorn√•r man optimalt set b√łr indtage hhv. simple og komplekse kulhydrater. De simple kulhydrater b√łr indtages under og lige efter tr√¶ning, fordi kroppen her har behov for hurtig tilf√łrsel af sukkerstoffer for at kunne pr√¶stere og genopbygge lagrene bedst muligt. Komplekse kulhydrater b√łr s√• indg√• i m√•ltiderne efter og indtil 2-3 timer f√łr tr√¶ning, for at sikre kroppen tilf√łrsel over l√¶ngere tid.

Der b√łr ogs√• indtages ca. 20-40 % mere protein end en stillesiddende (ifht. legemsv√¶gt), hvilket dog ikke er lige s√• meget, som en person der tr√¶ner for at opn√• muskel- og/eller krafttilv√¶kst.

Kost til styrketræning
En person der styrketr√¶ner meget skal sikre sig tilf√łrsel af protein s√• t√¶t p√• musklens arbejdstid som muligt. Det betyder at man b√łr indtage protein/kulhydrat blanding fra lidt f√łr tr√¶ningen starter og hele vejen under tr√¶ning samt efter tr√¶ningen. Indenfor 2 timer efter tr√¶ningens afslutning b√łr man s√• spise et m√•ltid med protein og komplekse kulhydrater igen, for at opn√• den bedst mulige optagelse i v√¶vet, og den st√łrste effekt af tr√¶ningen. Det samlede behov for protein og kulhydrat i perioden omkring tr√¶ningen vil svinge afh√¶ngigt af hvor h√•rd styrketr√¶ning der er tale om – mellem 10 og 50 gram protein og kulhydrat nok til at matche energi forbruget under tr√¶ningen. Kulhydratet hj√¶lper ogs√• til at √łge hastigheden af proteinoptagelsen.

Samlet set over dagen b√łr personer der √łnsker muskelv√¶kst indtage mellem 20 og 100% mere protein end stillesiddene (afh. af intensitet og ifht. legemsv√¶gt). At indtage protein i flydende form under tr√¶ning er den mest anvendte metode, men kan give visse personer problemer med maven. I disse tilf√¶lde m√• man eksperimentere sig frem til proteinkilder der kan spises under og efter tr√¶ning uden at genere.

God træning