Golf på Algarvekysten – Kæmpe udbud af kvalitets baner

Onyria Palmares Golf links
Onyria Palmares Golf links

Algarve er det Portugisiske fastlands sydligste region, og Algarvekysten er beliggende nogle timers kørsel syd for Lissabon.  Beliggenheden lige ud til Atlanterhavet gør, at man på Algarve har utrolig milde vintre. Den lune Golfstrøm holder området varmt, og har også været baggrunden for ” strømmen af golfere” fra Nordeuropa til netop denne del af Portugal.
Det dejlige klima i de smukke omgivelser blev også opdaget af den 3-dobbelte British Open vinder, Sir Henry Cotton, og han var designeren af den første golfbane på Algarvekysten. Den fik navnet Penina Golf, og blev anlagt i den vestlige del af kysten ved byerne Portimao og Lagos. I årene efter kom der flere baner til, og det blev startskuddet til en storstilet satsning på golf-turismen allerede fra 1970’erne, og i dag er Algarvekysten en af Sydeuropas absolut bedste og mest populære golfrejse destinationer.
Der er i dag mere end 40 golfbaner på Algarvekysten, og man kan konkludere at Algarve har været legepladsen for mange af verdens førende golfbane designere. Som nævnt var Sir Henry Cotton ”first mover” indenfor den branche, og siden har legender som Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Trent Jones, Faldo, Hawtree med flere sat deres ”aftryk” på Algarvekysten.
Algarve har et kæmpe udbud af hoteller og resorts. Samtidig med at golfbanerne blev ”strøet ud over hele kysten med en gavmild hånd” har Algarve også haft et byggeboom, så mange store hoteller og resorts blev anlagt langs den smukke kyst. Byggeriet mistede pusten i en periode under finanskrisen, men langt de fleste projekter står færdige og kæmper nu om de besøgenes gunst. Hovedparten af hotellerne er beregnet på sommerturismen, hvor specielt turister fra Storbritannien og Tyskland dominerer området. Højsæsonen på Algarve er derfor om sommeren, men lavsæsonen generelt går fra det sene efterår henover kalender-vinteren til foråret. For os golfere er det jo perfekt, for det betyder, at man til fornuftige priser kan købe gode rejsepakker på gode hoteller og herlige golfbaner til priser, der er til at betale for en almindelig klubgolfer.
Golfbanerne er spredt ud over hele den smukke kyst, med hovedparten af banerne beliggende i den centrale del af Algarve. Et par store kæder ejer mange af banerne, og har i forbindelse med banerne bygget lækre resorts, der er bygget ud fra de behov som golfspillere har på golfrejser, nemlig tæt ved banerne, gode træningsfaciliteter og naturligvis gode hoteller i forskellige kategorier. De dominerende kæder på Algarve er Pestana og Oceanico, og hos golfbureauerne kan man næsten altid finde nogle forholdsvis billige rejsepakker med golf inkluderet på kædernes egne baner. Banerne er meget forskellige, så selv om banerne ofte har den samme ejer, er det ikke ensbetydende med at banerne er ens.
Vila Sol golfbanen ligger nærmest skåret ind ind i skoven
Vila Sol golfbanen ligger nærmest skåret ind ind i skoven

Pestana råder over 5 gode baner på Algarvekysten. Vale da Pinta golf blev designet af Ronald Fream, og den bane er flere gange benyttet på Senior Europa Turen. Da han kort efter blev bedt om at designe endnu en bane i området, hentede han den tidligere verdens-etter, Nick Price, ind og sammen designede de Gramacho Golf. Gramacho har 18 huller og 27 greens!! Det betyder at halvdelen af hullerne har 2 greens (hvoraf kun den ene er i spil ad gangen J ) og det giver mulighed for at den samme bane kan spilles meget forskelligt, alt afhængig af hvilke greens der er i spil netop den dag. Gramacho har en nabobane, Pestana Alto, som er designet af legendariske Sir Henry Cotton. Banen er smukt designet og har samtidig et af verdens længste par 5 huller. Det er hul 16 og har naturlig nok fået øgenavnet ”The Sir Henry Challenge”. Pestana-kæden har for nogle år siden overtaget Vila Sol, som rummer 27 spændende huller designet af Donald Steel samt en lang række rigtig gode træningsfaciliteter – bl.a. er der oplyst indspils område, så man kan træne selvom der ikke er dagslys. Samtidig er der et godt hotel i forbindelse med banerne, så netop Vila Sol er populært for golfspillere der vægter træningen højt. Tæt ved den historiske by Silves, ved foden af Monchique bjerget, har Pestana desuden Silves Golf, er anlagt med palme- og oliventræer, og området ved banen er domineret af citrus- og korkplantager.
Oceânico Victoria banen
Oceânico Victoria banen

Den anden store aktør inden for golfen på Algarve er Oceanico, som råder over 7 rigtig gode baner, en par-3 bane samt golfakademi og fitting center. Oceanico’s golfmæssige flagskib er Victoria banen, som gennem de sidste år har lagt græs og greens til Portugal Masters. Banen er designet af Arnold Palmer og giver mange forskelligartede udfordringer. Banen fylder i alt ca. 90 hektar, og af dem er de 13 hektar vand! Portugal Masters afvikles om efteråret, og op til turneringen ændrer banen karakter, fairways bliver smallere, greens lidt hurtigere og roughen bliver rigtig tæt. Teetimes udsendte lærte i sin tid på den hårde måde hvad en ”sej rough” er. Selvom bolden er nogenlunde synlig, så er roughen så tæt, at det for en almindelig klubgolfer nærmest er en umulighed, at prøve på anden end blot at få bolden i spil igen ved at chippe den ud på fairway. Jeg har i øvrigt bemærket at også proerne som regel er tvunget til den løsning, når bolden ikke lige er landet på fairway og en af dem forklarede efterflg. ”tag din medicin med det samme”. Oceanico banerne er dog mere end Victoria. Deres ”Old Course” er en lille perle af en golfbane, som er smukt anlagt omkranset af pinjetræer og hører til blandt de ældste baner i regionen. Banen er designet af Frank Pennink og åbnede allerede i 1969. I 1996 blev den renoveret, dog uden at ændre på det originale og tidsløse design, og er en af de baner de fleste golfspillere husker efter et golfbesøg på Algarve. I området ved byen Alcantarilha har Oceanico bygget 2 klassebaner. Sir Nick Faldo blev hentet ind for at designe ”Faldo-course”, som på trods af sin beliggenhed på Algarve har fået et ”Arizona-look”, og så er der nabobanen ”O’Connor course”, som også er en udfordring og en fantastisk oplevelse at spille. Man kan få en lille ide om hvad banerne rummer, da en del af dem kan ses fra motorvejen med det pompøse og majestætiske klubhus, som en dominerende faktor, placeret på banens højeste punkt. Foruden disse baner har Oceanico kæden Pinhal Golf, Millennium Golf og Laguna Golf samt par-3 banen Oceanico Academy.
Monte Rei er en fantastisk golfbane
Monte Rei er en fantastisk golfbane

Algarves største prestige projekt er uden tvivl superbanen Monte Rei, som er en Jack Nicklaus signature design. Det at ordet ”signature” er flettet ind i navnet betyder, at det er Mr. Nicklaus personligt der har tegnet banen, og ikke blot hans firma der har stået for dette smukke banedesign. Det er også golf på første klasse og ikke for golfspillere, der vælger baner efter prisen på green fee. Banen hører til blandt de absolut dyreste i regionen, og det er ikke kun golfen man betaler for. Der er lagt op til en luksusoplevelse lige fra man ankommer, til man forlader stedet igen, og servicen er i top – samtidig får man et flot ”bag-smykke”, således at ”blærerøvsværdien” er intakt og man kan vise omverdenen at man har spillet netop den bane J
Teetimes udsendte har dog sin helt egen favorit bane på Algarve, og det er San Lorenzo golf ved Quinta do Lago. Banen bliver hvert år rangeret som værende blandt verdens bedste baner, og når man ser på beliggenheden i det smukke naturreservat Ria Formosa og et fabelagtigt design af Joseph Lee, så forstår man hvorfor. Banen er meget afvekslende og de mange flotte udsigter er med til at gøre oplevelsen komplet, men tro endelig ikke at det blot er en hyggelig gåtur i smukke oplevelser. Banen kræver fuld opmærksom hele vejen rundt, og mister man koncentrationen, får man ofte en dårlig score med hjem. Banen er samejet med det 5 stjernede Dona Filipa Hotel, og man skal bemærke at de gæster der bor på Dona Filipa har fortrinsret til teetiderne.
Quinta do Lago området byder på flere gode baner, og området har også lagt navn til 3 andre baner, nemlig Quinta do Lago North, Quinta do Lago South som flere gange har været benyttet på European Tour samt den forholdsvis nye bane Quinta do Lago Laranjal.
San Lorenzo hul18 7401x2820
Denne artikels forfatters favoritbane på Algarve er San Lorenzo. Her banens hul 18

I den vestlige del af Algarve finder man også flere rigtig gode baner. Tæt ved den maleriske kurby Monchique i bjergene lidt væk fra kysten, finder man et dejligt golfanlæg med bl.a. 4* hotel og banerne Alamos & Morgado. Ikke langt derfra finder man også mesterværket Palmares Golf, som oprindelig er Algarves næstældste golfbane. Den originale design er dog væk i dag, da man for nogle år siden gennemførste en total omlægning og renovering af banen, som samtidig blev udvidet med endnu en 9-hullers sløjfe, således at resortet nu råder over 27 huller. Mange af ”de gamle huller” er stadig i spil, og banen er en herlig blanding af links, park og kuperet landskab. Samtidig har man på et højdedrag bygget et nyt klubhus med store panoramavinduer, der giver den besøgende nogle fantastiske udsigter.
På Algarve er banerne primært anlagt forholdsvis tæt på kysten, der er faktisk ikke nogen af banerne i regionen der er anlagt mere end 15 km fra kysten. For alle os der elsker at spille golf, er det naturligvis golfbanerne, der har vore primære interesse, men som golfer på Algarve skal man passe på ikke at snyde sig selv for en lang række spændende ”golf-løse” oplevelser. Algarvekysten rummer meget mere end golf, og tager man blot nogle få km. væk fra den smukke kystlinje, vil man opleve et forholdsvis uspoleret område, der er rig på afvekslende dufte, appelsinplantager, smukke udsigter og meget meget mere. Samtidig byder Algarve på et meget smukt og varieret terræn. Selve kystlinien er i den vestlige del af Algarve domineret af smukke rødlige klippeformationer, og omkring byen Faro ændrer landskabet sig. Der er stort set ikke nogen klippeformationer i området øst for Faro mod den spanske grænse, og landskabet er her domineret af et sumplignende område, der er beliggende mellem selve kysten og de små øer, der ligger ud til selve Atlanterhavet. Vil man have en anderledes strandoplevelse, så kan det anbefales at tage en af de små færger, der sejler fra Tavira & Olhao, og så besøge f.eks. øen Ilha de Armona, som er domineret af en smuk strand og ”kolonihaveagtige” bebyggelser.
Algarve byder også på en lang række spændende byer. Ikke langt fra den spanske grænse finder man den pittoreske by Tavira, hvor man bl.a. kan opleve mange smukke kirker, gamle palæer og i store træk en by, hvor den gamle bydel stadig er domineret af klassik arkitektur, og husk kameraet, for man er sikret en lang række smukke ferieminder fra Tavira. Algarves hovedstad er byen Faro, og her starter de fleste besøgende deres ophold på Algarve, da regionshovedstaden også rummer kystens lufthavn. De færreste vælger at bo i Faro by, hvilket Teetimes udsendte finder logisk, for blot nogle få km. fra Faro finder man en lang række flotte resorts og hoteller, som umiddelbart virker mere attraktive for en golfer end et hotel i en mindre storby. Man skal dog ikke snyde sig selv for et besøg i Faro. Byen har været regionshovedstad siden 1765 og har et gammelt centrum, der viser tydelige tegn på byens dramatiske historie. Faro har gennem tiden været hærget af Romerne og Maurerne og har desuden været ramt af flere jordskælv og store ildebrande, som har ”lagt byen ned”. I videoen nedenfor kan man finde god inspiration.

Køkkenet på Algarve er naturligvis domineret af nærheden til havet, og byder på en lang række spændende fiskeretter. Holder man til omkring nogle af de små fiskerbyer, vil man hver aften kunne se de små farverige fiskerbåde komme ind med dagens fangst, og kort tid efter kan man få den friske fisk serveret på områdets restauranter. En klassiker i området er deres grillede Sardiner, men er man ikke til fiskemenuer, så er der naturligvis også mange klassiske kødretter på menuen. Algarve har ikke nogen nævneværdig vinproduktion, da området er for varmt og jordbundsforholdene ikke er supergode til vindyrkning. En stor del af den ”lokale” vin på Algarve kommer derfor fra naboregionen Alentejo, som primært producerer gode landbrugsvarer samt mange rigtig gode vine. Portugal er omtalemæssigt langt efter sine store naboer i Sydeuropa indenfor vinproduktion. Det skyldes ikke vinens kvalitet, men skyldes at produktionen er forholdsvis lav, sammenlignet med de mere traditionelle vinlande i Sydeuropa.
Der vil på teetime.dk løbende komme detaljerede beskrivelser af  banerne på Algarvekysten, så hold øje med sitet når du vil vide mere om golf i den smukke del af Europa. Og hvem drømmer ikke om at udskifte det nordlige vintervejr med et ophold på Algarvekysten. En golfrejse til Argarve om vinteren vil jo – for en almindelig dansk klubgolfer – næsten være som at komme i paradiset. Der er så stort et udbud af gode baner, at det sværeste ofte kan være at skulle vælge fra!
Nedenfor kan du se nogle enkelte videoklip fra Algarve. Den første er fra San Lorenzo Golf og den anden er fra Oceanico Old Course. Rigtig god fornøjelse.

– Læs også: Portugal – Golf 12 måneder om året