Søllerød GK, blandt de smukkeste i Danmark.

Søllerød Golfklub nord for København er en af de baner, som du kan spille til 1/2 pris
Udsigten fra nyt teested hul 9.
Udsigten fra nyt teested hul 9.

Når snakken blandt golfspillere falder på Søllerød GK, er det ofte med en hurtig dom af banen som værende bestående af blinde huller, den voldsomme bakke mellem 15. og 16. hul, samt den urimeligt høje rough. Jeg ville spille banen, for at finde ud af, om det er fair overfor den bane, som klubben selv siger er blandt Danmarks smukkeste.
Jeg ankom til Søllerød GK en solskinsdag i starten af vinteren, termometeret viste tæt på 0. Parkeringspladsen ligger tæt ved klubhuset. Det var nemt at skrive sig ind og jeg blev mødt af et smilende personale på kontoret.
Jeg gik mod driving rangen, som på trods af vinteren er åben, dog skal der selv samles bolde i vinterperioden. Jeg var heldigvis alene så jeg slap for at løbe spidsrod mellem flyvende bolde.
Snakken om de blinde huller er aktuel allerede ved 1. hul – et par 5 hul på 424 meter fra teested 57. Ude på fairway, er en bunker placeret i højre side fra 181 m og i venstre side er en bunker placeret på 221 m, fairway er smal lige her. Fra teestedet, kan du ikke se, hvad der ligger bag ved den højre bunker på grund af en lille bakke. Så til de langt-slående er udspillet blindt og til de kort-slående er 2. slaget blindt. I dagens anledning blev der spillet til vintergreen på grund af temperaturen, dette fungerede overraskende godt. Banen spilles kortere end de 5692 m fra teested 57, da alle vintergreens er anlagt foran oprindelig greens. På 2. hul slår man fra teestedet henover en bakke uden mulighed for at se, hvor bolden lander. Her er der på den anden side af bakken anlagt bunkers i begge sider af fairway, to i højre side og en i venstre. I højre side på 151 m fra teestedet og i venstre side 183 m, så ingen farer hvis du holder bolden i højre side og slår over bunkers. Problemet opstår, hvis du rammer fairway og bolden triller ud i roughen i venstre side. Roughen er dog slået helt ned henover vinteren og stort set alle bolde kan findes og spilles.
Jeg begyndte hurtigt at få en fornemmelse af, hvad folk mener med banens design. Jeg blev dog betaget af omgivelserne da jeg stod på 3. teested, banens sværeste par 4, 373 m med et venstre dogleg. For mig som har tendens til et slice; et rigtig skidt hul. Men da jeg stod der, forstod jeg hvorfor klubbens anlæg er blandt de smukkeste i landet. Teestedet er hævet i forhold til fairway og green, jeg stod på en bakketop med frisk vind og sol i ryggen, alt omkring mig var grønt, bestemt blandt de smukkeste baner jeg har spillet.
Fra 3. hul og fremefter, bevæger banen sig ind i området og bliver smukkere og mere betagende. De blinde huller kan ikke ødelægge min oplevelse af et anlæg, der bugter sig igennem landskabet som naturen har skabt det. Her er anlagt en golfbane i naturen og ikke en natur omkring en golfbane. Bakken mellem 15. green og 16. tee, er bestemt en stigning som kun en Lance Amstrong vil kunne kravle op af uden at miste pusten, men det giver mulighed for at stå ved 16. tee og genfinde pusten med udsigt til skov på højre side og åbent land til venstre.
Alt i alt var jeg meget begejstret for min runde og jeg skal bestemt besøge Søllerøds anlæg igen, også før banen bliver lavet om i løbet af 2017.

Søllerød GK:
18 huls bane med 4 teestedet: 47, 50, 57 og 60.
Par 3 bane, Driving range, putting green, samt indspils green.
Restauranten har åbent i løbet af sæsonen, ny forpagter fra 1. marts.

Efter runden havde jeg sat golfmanager Torben Just Madsen i stævne, til en snak om Søllerød GK vintergreens, samt den fremtidige opdatering af anlægget.
Han fortalte, at Søllerød GK henover vinteren som udgangspunkt spiller til sommergreens, der vil dog hver mandag morgen blive taget stilling til om der spilles til sommer- eller vintergreens, ligesom der hver fredag morgen tages stilling til weekendens greens. Klubben ønsker at folk der kommer, hvadenten det er gæster eller medlemmer, på forhånd ved hvad de kan regne med. Det fremgår af klubbens hjemmeside, hvor man altid kan tjekke hvorledes banens greens spilles.
Vintergreens er anlagt på forgreen, med stor præcision af greenkeeperen. Klubben er klar over forskellen på sommer- og vintergreens og af samme årsag, er greenfeen nedsat henover vinteren.
Søllerød GK skal have en opdatering. Det er noget, som klubben ser meget frem til da man længe har ønsket at ændre banen for at holde på klubbens egne medlemmer, samt højne klubbens niveau. Det gøres blandt andet ved at sænke antallet af blinde huller med mindst 50%. Det gør antallet af blinde huller bliver reducereret til et niveau, som også kendes fra andre klubber. Klubben har fået banearkitekt Phillip Spogárd til at stå for projektet, han står blandt andet bag ‘Himmerland back tee course’ samt ‘Langesø GKs’ nye 9 huller på for 9. Han har lavet en masterplan som viser de ændringer der vil blive foretaget på alle huller. Planen kan nærstuderes i Søllerød GK.
I følge Torben Just bliver de mest interessante ændringer et nyt hul 15, der bliver et par 3 hul, hvor man slår ud fra et hævet teested ned på nuværende 15. huls green. Det bliver et spektakulært hul, hvor der kommer en del vand i spil. Det nye 15. hul erstatter det nuværende hul 11, som bliver sløjfet.
Udover det, bliver hul 9 ændret fra par 4 til par 3, således at spilleren får en bedre udsigt til 9. green der er området værdigt.

Udsigten fra nyt teested hul 9.
Udsigten fra nyt teested hul 9.

Projektet sættes jf planen i gang i løbet af foråret 2017 og forløber over et halvt års tid. Man håber fra klubbens side, at anlægget vil stå færdigt i foråret 2018.
Jeg sender en stor tak til Søllerød for et godt besøg og en god golfoplevelse.