FedExCup slutspillet forklaret


I sidste uge startede FedExCup slutspillet på PGA Touren, og her en kort guide til de næste fem ugers kamp om de mange millioner.
PGA Tour sæsonen er opdelt i to dele med FedExCup sæsonen og FedExCup Playoffs. Tidligere var der også PGA Tour Fall Series, men det er der ikke længere, og den kommende 2016 – 17 sæson begynder allerede den 13. oktober.
I FedExCup sæsonen, der sluttede med Wyndham Championship som Si Woo Kim vandt er der i alle turneringer optjent point til FedExCup’en, som så afgøres med det såkaldte FedExCup Playoff med fire turneringer de kommende fem uger, da der er en uges pause inden den afgørende turnering.
Optjening af FedExCup point
I de fire majors og Players Championship har vinderen fået 600 point, i WGC turneringer 550 og i almindelige PGA Tour turneringer 500 point. I turneringer spillet samtidig med majors og WGC turneringer er der givet 300 point til vinderen.
— Læs også: Patrick Reed tog første stik i FedExCup’en
Alle der har klaret cuttet i en turnering har fået point, og i almindelige PGA Tour turneringer har der f.eks. været 75 point til nr. 10 og 21 point til nr. 50.
Point i FedExCup slutspillet
For de fire slutspilsturneringer er pointantallet firedoblet, så med godt spil har alle en mulighed for at rykke langt frem, og måske endda vinde FedExCup’en. Der gives således 2.000 point til vinderen, 300 point til nr. 10 og 84 point til nr. 50.  Det er ændret fra sidste år, hvor point blev femdoblet, så der var 2.500 point til vinderen.
De fire slutspilturneringer
Første turnering var The Barclays i sidste uge og derefter Deutsche Bank Championship, BMW Championship og Tour Championship by Coca-Cola.
I sidste uge var top-125 på FedExCup ranglisten kvalificeret. De 100 bedste efter sidste uge er kvalificeret til Deutsche Bank Championship, og derefter skæres feltet ned til de 70 inden der kun er 30 spillere i Tour Championship.
I de første to turneringer spilles med cut, hvor de 70 bedste og lige klarer cuttet. I de sidste to turneringer er der ikke cut.
Nulstilling af point inden finalen
Efter de første tre turneringer ændres pointene, så nr. 1 har 2.000 point, nr. 2 har 1.800, nr. 10 har 480 point, nr. 20 har 248 point mens nr. 30 har 168 point. Den førende har således en fordel, men de fleste af de 30 deltagere i Tour Championship har en matematisk mulighed for at vinde FedExCup’en.
— Læs også: Daisy klar til Stage II på LPGA Tourens tourskole
Meget kan ændre sig med gode resultater i de første turneringer, men det er selvfølgelig en fordel allerede nu at ligge så højt som muligt.
Stillingen
Patrick Reed fører FedExCup’en efter sin sejr ved The Barclays. Han har 3.575 point og fører foran Jason Day med 3.195 point og Dustin Johnson med 2.907 point.
Tryk her for at se hele stillingen
På PGA Tourens hjemmeside kan man se en live-stilling i FedExCup’en, som opdateres med spillernes aktuelle placering, når ugens turnering er begyndt. Livesiden tages således udgangspunkt i optjente point hvis turneringen sluttede i det øjeblik, man ser på stillingen.
Tryk her for at se live-stillingen
FedExCup slutspillet kan naturligvis følges her på Teetime og på C More Golf.